TOY:n syysretki Koillis-Viroon 2014

Saimme nauttia kauniista säästä, mukavasta seurasta ja hienosti järjestetystä koulutuksesta ja nähtävyyksistä TOY-retkellä 29.8-31.8.2014. Ohessa retkellä mukana olleiden kommentteja ja ajatuksia reissun jälkeen:

shot_1409376834166

Reissu oli todella hieno. Jäi pohdittavaa ja muisteltavaa pitkäksi aikaa. Ensimmäisen yön majapaikka ja Käsmun kylä olivat jo heti sellaisia paikkoja, joissa ei olisi tullut ilman tällaista retkeä tultua käytyä. Ihana kylä, hieno merimaisema ja merimuseo olivat käymisen arvoisia!shot_1409376815676
Vaikka kaivosmuseo oli entuudestaan tuttu, ei se haitannut ollenkaan. Opastus oli onnistunut, (ihana opas!) ja maan alla käyminen oli elämys. Myös fossiilien etsiminen oli hauskaa. Ihanaa oli myös seurata shot_14093770391676-vuotiaan riemua, kun hänelle tämä kaikki oli ainutkertaista. Olemme tutkineet ja ihastelleet fossiileja myös kotona.
En ollut myöskään koskaan aiemmin käynyt Peipsi-järvellä. Tämäkin oli hieno kokemus, myös Kauksin luontokeskus oli mielenkiintoinen paikka.
Fossiilien ja hiekan tutkiminen Illkukassa mikroskoopilla olivat kiinnostavia juttuja. Saimme kunnian yöpyä Kuremäen luostarin kupeessa Meriken kodikkaassa asunnossa. Ihana paikka!
Viimeisen päivän vierailu Lennusadama-museossa jäi myös mieleen. Otin esitteitä ja aiomme mennä sinne koko perheen voimin nyt lähiaikoina uudestaan.
Upeita paikkoja ja erittäin fiksua ja kivaa seuraa! Myös sää suosi meitä. Kiitokset kaikille retkelle osallistuneille, erityisesti Merikelle, shot_1409380470278joka mahdollisti koko matkan. Toivottavasti päästään taas pian uusille tutkimusmatkoille.
Terhi ja Nooa
shot_1409380316049
shot_1409380276422 shot_1409403332529 shot_1409405083187 shot_1409407323559 shot_1409419234191 shot_1409406307288 shot_1409460848322 shot_1409466190548 shot_1409460903575 shot_1409466390351 shot_1409466966455
shot_1409378632257
Kiitos virkistävästä, innoittavasta ja sisältörikkaasta retkestä! Saimme kokea tumman, kostealle omenalle tuoksuvan elokuun illan ja yön kotitäysihoitolassa; v
alkoisiin hansikkoihin pukeutuneen hovimestarin odottelevan meitä kellariholviravintolassa, joka olikin koulun ruokasali ja Meriken isä. Söimme Meriken äidin tekemiä kaalikääryleitä ja silakkakpihvejä. Tunsimme olevamme tervetulleita.
Kiitos Merike ja TOY!Pirkko

Uskomattoman ihanaa oli mennä Peips-järven rannalle. Siellä oli niin rauhallista ja kaunista, otimme myös talteen hienoa Peips-järven hiekkaa, jota on ollut kiva katsella mikroskoopilla. Ihana oli myös Meriken kotikylä, jossa hänellä on soma modernisti sisustettu koti aivan luostarin läheisyydessä. Illukan koulu oli toisen yön majapaikka, tuttu jo edelliseltä retkeltä. Ihanat muistot tulvivat, kun miettii kaikkia paikkoja, jossa kävimme. Fossileja kerättiin, samoin rantahiekkaa, ja niitä olen näyttänyt myös koulussa. Ihan ensimmäinen kohde oli Suomenlahden rannalla kivas poukamassa sijaitseva Käsmun kylä, jossa erikoisesti merikapteenit ovat asuneet. Siellä olli hyvin samantyyppisiä siirtolohkareita, mitä olen nähnyt Suomenlahden tämän puolen rannalla, Villingin saarella.

Varmasti jäi myös mieleen palavan kiven kaivoksen opas. Hän oli työskennellyt 65 vuotta kaivosyhtiöllä, niistä suurimman osan aikaa kaivoksessa, viimeiset 12 vuotta oppaana, kun kaivostoiminta loppui, ja perustettiin kaivosmuseo. Hän oli myös inkeriläisenä ollut Siperiassa, josta karkasi junan kyydissä, kun juna oli tupaten täynnä ihmisiä eikä kukaan välittänyt.

Terveisin eeva-Liisa

Matkan parhaita puolia oli se, että kohteemme olivat sellaisia, joihin tavanomaisella turistimatkalla ei mennä. Aivan erityinen oli palavan kiven kaivosmuseo. Oppaamme Aarne ( ? ) oli loistava, koska hänen henkilökohtaiset vaiheetkin olivat jännittävät. Suomenkielinen opastus on Virossa harvinaista. Aiheena palava kivi on suomalaiselle outo juttu, toisaalta juuri näinä aikoina myös ajankohtainen.

Oikeiden fossiileiden löytäminen oli ainutlaatuista. Onneksi tarkastelimme kaikkea vielä mikroskoopin avulla. Meillä kotona on nyt siis ainakin trilobiitin ja sammaleläimen fossiilit nähtävänä.

Hyvää syksyä kaikille!

T. Aino ja Heikki

Lomamatkojeni suosikkikohteita ovat olleet kaivokset, tornit ja majakat.Tiedeopetusyhdistyksen retkellä Hiidenmaalle kiipesimme moneen majakkaan. Itäisen Viron kierroksella minun tähtikohteeni oli Kohtlan kaivosmuseo, jossa oppaanamme toimi eläkkeellä oleva inkerinsuomalainen kaivosmies Aarne. Kierroksemme alkoi näyttelytilasta, josta esitellään palavan kiven, virolaisittain kukersiitin historia. Kohtlassa kaivostoiminta alkoi avolouhoksena vuonna 1931 ja päättyi 2001, jolloin maanalainen pääkäytävä oli 6 kilometriä pitkä ja matka sen päähän junalla kesti 45 minuuttia. Saimme kypärät ja suojatakit ja siirryimme kaivokseen, jonka käytävä oli noin kahdeksan metrin syvyydessä. Käytävissä oli hämärää, kosteaa ja lämpötila kahdeksan astetta. Aarne kertoi värikkäästi kaivosmiehen työstä eri vuosikymmeninä aitojen koneiden vieressä.Jossakin kohteessa käynnistää jyrsijän, jonka ääni vihloo korvissa. Tutustuimme myös vaakaan, jolla louhittu arvotavara punnittiin. Palkka maksettiin mainareille sen mukaan. Kierros kaivoksessa huipentui juna-ajeluun, jossa vieraat tungettiin neljän hengen teräsvaunukoppeihin. Nautimme vielä kaivosmiehen lounaan maan alla ja siirryimme etsimään fossiileja sivukivikasasta.

Marja

Kohteet ja maisemat olivat sinänsä tuttuja. Kuitenkin olin iloisesti yllättynyt Kauksin luontokeskuksen pienestä, mutta informatiivisesta näyttelystä. En ollut vieraillut siellä aikaisemmin.
Myöskään Viron rantojen hiekkoja en ollut tutkinut mikroskoopissa. En uskonut, että ero olisi ollut näinkin selvä. Se oli helppo työ ja myös helppo toteuttaa oppilaiden kanssa. Jos saa vielä mukaan maailman muidenkin rantojen hiekkoja, niin se voisi motivoida vähemmänkin kiinnostuneet tutkimaan.
Myös Lennusadama museossa kävin ensimmäistä kertaa. Olin kuullut siitä paljon. Opastus oli sopivan pituinen ja ehdottomasti tärkeä. Museo avautui ihan eri tavalla. Nyt on mukavaa mennä seuraavallakin kerralla.
Ja paljon vaikutti kokemukseen tietysti sekin, että sää oli hyvä ja retkikunta loistava!
t.Merike

SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA 098 090 SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERA SANYO DIGITAL CAMERAIMG_6044IMG_6036 (1)

Comments are closed.